935572_681218518564634_1601745792_n

A asuma inseamna „a lua asupra sa”, si etimologic vorbind inseamna de fapt „a trage in sus” si este legat de sarbatoarea din 15 august  „L’Assunzione /Mutarea la cer a Maicii Domnului” („Adormirea Maicii Domnului). Chiar daca semnificatia originara s-a pierdut o data cu laicizarea, componenta fundamentala a sensului „asumarii” a ramas neatinsa. Noi il folosim in sensul de responsabilizare, si e destul de bine si atat, dar intotdeauna am avut senzatia ca inseamna mai mult.

Sa iti asumi o actiune inseamna nu numai sa ii accepti toate consecintele banuite sau nu, ci si sa afirmi alegerea facuta ca fiind voita, rationala si in principiu, buna, cel putin din anumite privinte. Sa iti asumi o actiune negativa stiind-o ca atare inseamna de fapt sa iti afirmi propria inconstienta si faptul ca din motive de neputinta si slabiciune in acel moment nu esti in stare sa alegi bine.  Si asta se intampla, chiar si la case mai mari. 🙂

Anticiparea are bineinteles limitele ei. Pana si in momentul in care iti asumi sa iti cumperi o planta, trebuie sa te gandesti deja la cine o va uda cand esti in delegatie, dar iti asumi si posibilitatea ca poate nu vei sti sa o ingrijesti cum trebuie. Iti pui in acel gest initial cea mai buna intentie, cea mai buna energie de care dispui, incredintat ca un inceput bun este esential. Altfel, daca ai da curs tuturor grijilor, aceastea cu siguranta te-ar invinge de fiecare data, si nimeni nu ar mai intreprinde nimic.

Spun: eu mi-am asumat oamenii pe care ii iubesc. Cum adica? Adica mi-am asumat sa contribui cu cat pot eu la binele lor. Sa incerc sa nu le pricinuiesc suparare. Sa nu ii mint. Sa nu ii agresez. Sa le raspund. Ma rog pentru mine, ma rog si pentru ei. Ne rugam pana si pentru cei morti, pentru ca pe undeva intuim ca la un nivel sau altul putem face ceva unul pentru celalalt chiar si cand circumstantele par potrivnice.  Are o lungime de unda mai mare decat un simplu gand pozitiv, prin simplu fapt ca este vorba despre un transfer cu directionare la sursa. Chiar si in 2014, functioneaza perfect. 🙂

Cand sunt obosita si coplesita de tristete sau de vinovatie, exista totusi ceva care ma „trage in sus”, sa stiu ca Cineva m-a asumat complet, chiar si asa, acolo pe cruce, fara sa carteasca.

Reclame