Nu stiu daca va mai minunati cat ar trebui. Eu ma minunez incontinuu, daca fac ceva sigur,  asta fac.  Nu va imaginati cata bunatate, cata umilinta, cata iubire si cata blandete exista inca in lume. In oameni, ca in restul creatiei e evident. Mierla dimineata vine la mine sa cante la 5 fix, in cluj, in oradea, in paris, in roma. Si eu ma minunez de ea in fiecare zi. Asta e simplu. In oameni…Toti ne imaginam cu usurinta raul dupa perdele,dupa colturi, in spatele costumelor fine ale politicienilor sau in spatele zidurilor vaticanului. E simplu sa ti-l imaginezi, si de cele mai multe ori intoarcem fila si incercam sa nu ne mai gandim la astea. Macar atat. Frumusetea oamenilor nu se vede insa cu imaginatia, asta se primeste in persoana, cu corpul tau, cu sufletul tau prezent.

Ca sa vezi frumusetea in oameni, trebuie sa iesi. In „cercu stramt” nu sta. Trebuie sa ai curaj, as zice altfel mai vulgar, dar nu e locul potrivit. De cand il cunosc pe Cristos, cele mai frumoase si minunate lucruri , mai minunate ca aurora boreala si ca statuile lui michelangelo de milioane de ori, au fost crestinii pe care i-am intalnit.

Crestinii sunt pur si simplu minunati. Aia care sunt. Ei dau in cateva minute cat nu ai primit in ani de zile. Tot ce ai nevoie. Te vad, vorba lui avatar. Eu am cunoscut cativa adevarati, mai multi decat ar fi cum sa zic echitabil pentru o viata asa de tanara inca ca a mea. Si nu i-am cautat cu lumanarea, nu am umblat in pelerinaje sau mai stiu eu pe unde. Unde am fost, am iesit un metru mai incolo, si iaca, acolo erau. Da, sigur nu vreau altceva de la viata decat asta, sa devin crestina.

Drumul cristic trait zi de zi, ani la rand te schimba complet. E aproape imposibil de explicat, eu sper ca preaplinul meu sufletesc de astazi sa poata el sa ajunga acolo unde eu nu pot cu cuvintele. Se schimba relatia ta cu tine, se schimba relatia cu ceilalti, se schimba mai ales relatia cu pacatul, se schimba scara de valori, se schimba dezideratele (sau se uita 🙂 ) se schimba ritmurile zilei, se schimba tot. Si ar fi inutil sa nu fie asa.

Iti dai seama ca esti capabil de orice. Si de o crima sangeroasa. Trebuie sa traiesti cu constiinta asta. E hiper-intens, iti trebuie curaj mult. Vezi cum pacatul iti ia simplitatea, pacea, starea buna pe care inainte de a consimti sa il faci o aveai. Vezi cum cuvintele bune si masurate te ingana si te veselesc, vezi cum cuvintele rele sau superficialitatea ta dintr-un moment te secatuiesc de energie. Cateodata, in momente de luciditate extrema iti dai seama chiar si de consecintele nemasurate pe care un pacatzel de-al tau le-a avut.  Ar fi imposibil sa traiesti ora dupa ora atat de intens. Tu insa nu esti in situatia asta. Tu ai primit pacea lui Cristos, indrazneala care a biruit lumea.  Tu esti dus in brate.  Apai atat de tare simti lucrul asta, prezenta asta ca nu mai poti sa te agiti. No stress.

Cine s-a rugat mult la Maica Sfanta, stie cat de repede actioneaza o astfel de rugaciune. Nu cred sa fi fost vreodata cineva care sa nu fie ascultat cand a fost prezent cu inima in fata Ei.  Mie mi s-au intamplat multe minuni imediat dupa ce i-am cerut ajutorul. Cum sa renunti la un astfel de prieten? Tre sa fi nebun. Dar cum sa marturisesc eu asta cuiva dinafara? Probabil, in momentul potrivit, va exista o deschidere in care va intra si marturisirea prin cuvinte. Dar pana atunci nu pot decat sa cer sa devin un „mijloc”. Stiu sigur ca deocamdata nu sunt decat foarte rar, cand in cazuri extreme, Domnul nu mai are probabil alte unelte disponibile si la urgenta foloseste un tarnacop ca mine ca sa deschida o usa.

Dar da,  exista si diavol. El a fost deja infrant la Inviere, stie perfect care ii e sfarsitul si ca nu mai are multa vreme. Si totusi lupta cu aceeasi intensitate cu care ne-a iubit Tatal, pentru ca uraste dincolo de propria persoana. Uraste „fara egoism” e  insusi dinamica distugerii, a golirii, a batjocurii. Cred ca oricine a savarsit vreodata un rau stie ca raul nu vrea sa aiba neaparat o finalitate, el isi ia satisfactia din procesul distructiv in sine. Si tot ce mai poate obtine diavolul este sa faca ca sa nu mai fie credinta pe Pamant cand vine Cristos.

Azi este credinta insa . Astazi am intalnit un om indeosebi de frumos. Intr-o gradina, cum s-a mai intamplat de atatea ori. Cu fantana, cu pergola, cu flori si cu priveliste peste tot orasul. Am stat pe banca si am cucerit lumea de fericire, si am trimis iubirea asta ce am primit-o azi de la Domnul printr-un om peste toate tinuturile si intinderile la toti prietenii mei si la toti din lume, mai ales la aceia pentru care nu se mai roaga si pe care nu-i pomeneste nimeni.

Paste fericit, iubitilor!

Reclame