Mustard (sinapis arvensis) , mustarul, este o floare care invadeaza in mod dezlantuit culturile (de obicei cele de cereale), in asa fel incat chiar daca cu cateva zile inainte nu se gasea nici un fir de mustar pe campul respectiv, te trezesti intr-o buna zi ca intreaga ta plantatie a devenit un camp de flori galbene. Puterea germinativa a semintelor de mustar este de asemenea faimoasa, ele ramanand adesea sub pamant ani intregi asteptand momentul oportun pentru a scoate capul afara si de a corupe vertiginos tot ceea ce gaseste in jur. Mustarul creste in cele mai nefavorabile conditiii, pe marginea drumului sau in gramezile de gunoi si infloreste intre aprilie si septembrie.

Mustard este indicat fazelor gri si negre. Atunci cand totul pare ca isi pierde stralucirea inauntru si in jur, cand exteriorul si colectivul apar ca realitati golite si meschine, cand esti apatic si extenuat, dormi rau si te trezesti devreme fara dorinta de a te ridica din pat, simti o greutate asupra inimii si orice experienta ti se pare” prea  mult si prea fara sens”.

Bach descrie acest remediu in felul urmator: „Pentru cei care se lasa usor si deseori pradati de momente de tristete profunda sau chiar disperare,ca si cum dintr-o data ar cobori deasupra lor un nor , o ceata rece si deasa care ii invaluie si le stinge lumina si bucuria. De obicei este vorba de pasaje emotionale negative bruste in absenta unei explicatii rationale. Celor in cauza le este foarte dificil sa poata masca sau influenta durata unui astfel de episod”

Mustarul este ultimul remediu in ordinea data de Bach , cel care incununeaza munca acestuia, si este asociat fazelor mature ale oricarui drum spiritual, ajutand pelerinul sa parcurga partile cele mai dificile, cele care sunt contrarii personalitatii acestuia ( sa zicem partile „in panta” din drum, cand trebuie sa urci printre rape si bolovanisuri) Intensitatile difera, acolo unde unii simt o usoara melancolie altii percep ca o durere profunda adaptarea la un astfel de context neprielnic, capata o nesiguranta datorita faptului ca nu se mai pot baza pe schemele vechi si devin imprevizibili sau isi pierd motivatia.  Cel mai puternic afectati si drept urmare cei mai vizati sunt cei care par sa sufere de o depresie intrinseca, a carei motive nu se mai cunosc, si care pare sa vina din interior (endogena).

Dupa un proces de transformare desfasurat fara arderi de etape, in care se include responsabilitatea trecutului si se alterneaza etapele de imbratisare/traire/detasare fata de suferinta, sufletul ajunge la un moment dat fata in fata cu necunoscutul. Pe durata acestei faze el preia o parte din obscuritatea acestuia, se inchide, se estompeaza. Totusi, trebuie sa se arunce in bezna.

Daca nu este vorba de patologii care ar fi facut imposibil ca sa se realizeze un astfel de traiect in toata complexitatea lui, deci daca este vorba de o experienta spirituala, a fiintei intregi (vie si  nedespartita) (chiar daca in aparenta, in ce priveste simptomele, seamana cu anumite patologii)  aceste momente au o foarte mare semnificatie si valoare. Se tinde spre o luciditate mai mare, care poate devia chiar in autocritica excesiva, se produce o scadere a vointei si o diminuare a fortelor mentale, un dezgust care nu este insa asociat vinei ca in fazele de inceput, ci se traduce intr-o incapacitate de a actiona. Chiar daca este o faza temporara si necesara , Mustard poate darui o parte din caracteristicile sale pentru a ne sprijini pe durata ei, a ne impregna cu esentele ei sulfurice , cu solaritatea pe care o contine.

Jupiter este planeta luminii interioare, a sperantei, a increderii , a viitorului, cea care ne indeamna sa ne ingrijim de sufletele noastre. Atunci cand se ajunge la o faza Mustard, aceasta legatura este „intrerupta momentan”. Ea se reface la fel de brusc pe cat a disparut. Ea este asociata Sagetatorului, semn de foc care simte profund durerea intunericului, dar care cu toate acestea uneori trebuie oprit din sportul sau preferat si readus inspre sine.  Si cum altfel ai putea opri mai bine sagetile de foc decat lasandu-i sa cada un nor negru pe cap ca sa nu mai vada incotro? Consumat mereu de evolutie si de gasirea sensului, Sagetatorului ii este intrerupt contactul cu obiectivele sale si i se proiecteaza in fata un ecran negru. In fata acestuia el este nevoit sa ia legatura cu partea sa cea mai temuta, cu adevarata singuratate interioara, cu profunzimile.

In concluzie, remediul Mustard ne ajuta sa trecem peste zilele negre cu constiinta tranzitiei, disipand ceata si re aducand la viata lumina care sa ne ghideze din interior.  El este potrivit mai ales varstelor si etapelor superioare , de tranzitie inaintea realizarii unui pas important (ce mai, un salt) pe propriul drum spiritual. Aceste momente ar putea fi asemuite unui doliu pentru o parte din noi pe care suntem pe cale de a o abandona definitiv. Ele ne fac sa intelegem ca atunci cand nu avem flacara spiritului aprinsa devenim un soi de zombie ambulanti prin viata.

Reclame