thebible-mainimage

Saptamana asta, mai mult ca oricand, din diferite parti dar clar si raspicat mi s-a repetat un singur indemn care apoi a ajuns gand lucrator: Citeste Scriptura! Chiar am dat si eu acest sfat de cateva ori zilele astea, si mi-am dat seama ca a trecut mult de cand eu insumi am lasat-o pe raft si ca in ultima vreme am citit de toate numai Scriptura nu! Da ma pun pe treaba, ca m-am cam rusinat! Si bineinteles, ca in stilul caracteristic, daca ma bucur de un entuziasm de inceput, o sa fac si treaba buna!

Stiu din trecut ca ea se citeste intr-o anumita ordine, care bineinteles nu e cea a numerotarii paginilor 🙂 . Stiu si ca exista mai multe tipuri de a o citi: detasat, urmarind ca un jurnalist textul, cautand date despre contextul istoric, filologic, oprindu-ne pe cuvinte si vazand ce inseamna ele in limbajul biblic (inger=sol, pamant=tara sfanta, israel etc) cautand pasaje in care mai apare acelasi termen, sau din punct de vedere personal, sub rugaciune ca si cum ti s-ar adresa tie direct. De fapt ar trebui combinate aceste trei modalitati de lectura, in proportii care nu sunt prestabilite, dar incercand sa nu exageram nici intr-o parte nici intr-alta.

Iar in ce priveste ordinea, eu mai demult sub sfatuire am citit prima data Evangheliile (Ioan ultima) alternativ cu Apostolul , iar apoi Vechiul Testament in paralel cu Noul Testament. Aici este un ghid pentru o asociere coerenta intre cele doua, impartiti in lecturi zilnice:

http://www.backtothebible.org/index.php/component/option,com_guides/category,14/

Intr-adevar, unuia care nu a citit Scriptura, sau a citit-o superficial, in frageda pruncie, chiar nu ai ce alt sfat mai bun sa ii dai. Ciudat e ca intodeauna exact astia sunt cei care intra la dezbateri pe aceste teme, cei care au pareri ferme si aduc niste argumente ametitor de gresite. Astia is din tagma celora care nu stiu sa zica nu stiu, nu stiu sa puna intrebari, nu stiu sa ceara explicatii, li se pare ca asa ceva „nu da bine”. Sa fie ei sanatosi, dar sa ne lase sa traim si pe astia care nu contenim sa ne uimim si sa ne bucuram de fiecare data cand vedem cat de multe putem afla si intelege din textul biblic si la a suta lectura.

Reclame